2009-03-20

Vattenextraktion av örter

Passar bra till krämer och lotioner.

Infusion (kokande vatten hälls på örter)

Passar känsliga växter som blommor, blad och krossade frön. Låt dra i 30 min-1 timme, sila därefter och kan användas direkt eller konserveras.
  • Dosering per dl vatten(torkade örter) = rötter 5-7 g, blad 5 g och blommor 3-4 g
  • Dosering per dl vatten (färska örter) = rötter 25 g, blad 20-25 g och blommor 15-20 g
Dekokt (avkok - örterna småkokas)

Passar växter som inte innehåller eterisk olja som rötter, grova blad, hela frön, stjälkar och bark. Låt småkoka i 15-30 min, sila därefter och kan användas direkt eller konserveras.
  • Dosering per dl vatten(torkade örter) = rötter 5-7 g, blad 5 g och blommor 3-4 g
  • Dosering per dl vatten (färska örter) = rötter 25 g, blad 20-25 g och blommor 15-20 g
Tänk också på följande:
  1. Örter innehåller färgämnen
  2. Alla örter innehåller bakterier och det är viktigt att hålla en hög temperatur och extraktionen får inte stå för länge
  3. Du behöver tillsätta en större mängd konserveringsmedel, ca 12-14 dr/100 ml produkt
  4. Örtvatten måste silas mycket noggrant och helst med filterpapper
  5. Torra örter suger åt sig mycket vätska så använd alltid lite mer vatten än mängden i receptet

Inga kommentarer: