Infusion (kokande vatten hälls på örter)
Passar känsliga växter som blommor, blad och krossade frön. Låt dra i 30 min-1 timme, sila därefter och kan användas direkt eller konserveras.
- Dosering per dl vatten(torkade örter) = rötter 5-7 g, blad 5 g och blommor 3-4 g
- Dosering per dl vatten (färska örter) = rötter 25 g, blad 20-25 g och blommor 15-20 g
Passar växter som inte innehåller eterisk olja som rötter, grova blad, hela frön, stjälkar och bark. Låt småkoka i 15-30 min, sila därefter och kan användas direkt eller konserveras.
- Dosering per dl vatten(torkade örter) = rötter 5-7 g, blad 5 g och blommor 3-4 g
- Dosering per dl vatten (färska örter) = rötter 25 g, blad 20-25 g och blommor 15-20 g
- Örter innehåller färgämnen
- Alla örter innehåller bakterier och det är viktigt att hålla en hög temperatur och extraktionen får inte stå för länge
- Du behöver tillsätta en större mängd konserveringsmedel, ca 12-14 dr/100 ml produkt
- Örtvatten måste silas mycket noggrant och helst med filterpapper
- Torra örter suger åt sig mycket vätska så använd alltid lite mer vatten än mängden i receptet
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar