2009-03-20

Örtbeskrivning och deras användningsområden

Det finns många örter och växter som kan användas i naturkosmetika för att förbättra hudens funktion och göra oss välmående. Örter kan användas färska direkt på huden. Inom naturkosmetikan extraherar man dock önskade aktiva ämnen ur örterna på olika sätt. Detta för att sedan användas i produkter. Metoderna som används kan t ex vara:
  • Destillering - då får man ut eterisk olja och hydrolater
  • Infusion - kokande vatten hälls på örten som då får dra upp till 1 timme
  • Dekokt - kokas i vatten upp till 20 minuter
  • Oljeextraktion - växtdelar läggs i olja som antingen ställs i solljus i 2-3 veckor eller värms upp för att lösa ut olika ämnen
  • Spritextraktion - löser ut både vatten- och oljelösliga ämnen med hjälp av sprit
  • Glycerolextraktion - alternativ till spritextraktion men glycerol används istället för sprit
  • Propylenglykolextraktion - används på samma sätt som spritextraktion
  • CO2-extraktion - extraktion genom koldioxid som görs flytande genom tryck och löser ut de oljelösliga ämnena i örten
Här listar jag de örter som jag främst använder mig av.

Brännässla

De viktigaste beståndsdelarna är den stora mängden klorofyll, xantofyll (ett gult pigment som tillhör gruppen karotenoider och finns i alla gröna blad), karotin, C-vitamin, pantotensra, mineraler, en aning garvämnen och slemämnen.

Brännässla har en viss svagt sårläkande effekt tack vare sitt innehåll av slemämnen, garvämnen och xantofyll. Den anses också verka rengörande på fet hud, gör huden mjuk och klar samt verkar lugnande på "nervös" hud med ytliga blodkärl. Den kan även påverka akne och eksemhud i positiv riktning.

Örten används i hårvårdsprodukter då den anses motverka håravfall, hindra och minska mjällbildning, minska fettproduktionen, förbättre kvaliteten och stimulera hårbotten.

Brännässla används enklast som ett avkok i shampo, balsam, inpackningar, omslag, lotioner och krämer.

Carrageentång

Det viktigaste beståndsdelarna är slemämnen och mineralämnen.

Carrageen är en alg som innehåller mest slemämnen som har en lenande och klådstillande effekt på huden. Avkok av carrageen kan användas i bad vid känslig hud och klåda. Använd då 20 g per bad - kokas i 30 min i 3 liter vatten, silas och hälls i badet. Avkoket kan även användas i kroppstvålar för att göra tensiders aggressivitet mildare och för att ge en lenande känsla på huden.

Citronmeliss

Här används hela växten och de viktigaste beståndsdelarna är 0,01-0,25% eterisk olja och 3-5% garvämnen.

Citronmelissens viktigaste effekter är att den verkar lugnande och nervstärkande vid depressioner och sömnlöshet och effekterna beror på den eteriska oljan. Utan den eteriska oljan får växten en annan verkan och då blir det garvämnen som dominerar istället. Äkta eterisk olja av citronmeliss är sällsynt och dyr.

I hudvård kan citronmeliss användas vid småsår och till ansiktsvatten vid fet hy. Melissen renar och stänger porerna och har en sammandragande och lugnande effekt.

Bad med citronmeliss är bra vid lindrig oro, nervositet, rastlöshet, lättare sömnproblem och för att komma i balans efter t ex en jobbig dag eller lång bilresa.

Lättast är det att göra en infusion.

Hamamelis

De viktigaste beståndsdelarna är en stor mängd garvämnen, lite eterisk olja och saponiner (kemiska substanser från växtriket som ger upphov till skummande lösningar när de löses i vatten)
.

Utvärtes används det som ett milt men effektivt sammandragande och antiseptiskt medel vid inflammationer och infektioner i huden. Det används även för att främja läkning av småsår. Hamamelis är även bra för behandling av hemorrojder, klåda, irriterad hud, insektsbett och smärre brännskador.

Gör ett starkt vattenavkok som ska koka i 5 min och dra i 25 min. Avkok kan användas i bad, omslag, ansiktsvatten, rakvatten, ansiktsmasker, after-shavekrämer, hemorrojdkrämer och -salvor.

Kamomill

De viktigaste beståndsdelarna är 0,3-1,5% eterisk olja och innehåller även slemämnen.

Kamomill har en lokalt sammandragande effekt på artärerna, vilket ökar genomblödningen i hudvävnaden. Det gör att blommorna kan användas vid blåsor, smärre bensår, hudinflammationer, hudinfektioner, fistlar, hudirritationer, smärre brännskador och insektsbett. De kan även användas vid sårtvätt och vid vätskande eksem.

Kamomillinfusion är bra att ha i sittbad vid hemorrojder, blåsinfektioner och vaginala infektioner. Den rengör, fräschar upp och verkar lugnande på ömtålig och känslig hud. Den kan användas vid bad, omslag, ansiktsvatten, krämer och geléer. Vid svullen hud och svullna ögon kan du använda en kompress.

I hårprodukter ger kamomill en ljusare nyans till blont hår efter ca 30 min verkan. Den lindrar även irritationer i hårbotten.

Lavendel

De viktigaste beståndsdelarna är garvämnen och den eteriska oljan.

Infusion av lavendelblommor kan användas för att behandla olika hudproblem som t ex akne, eksem samt infekterad, inflammerad och irriterad hud. Den är också användbar som ansiktsvatten vid normal och torr hud.

Rosmarin

De viktigaste beståndsdelarna är 1-2% eterisk olja och ca 8% garvämnen.

Infusion av rosmarin kan användas i omslag efter stötar, slag och vid ödem. De påskyndar läkning av småsår på huden och i munnen.

I hudvård används rosmarin för att stimulera blodcirkulationen och ge hudens vävnader elasticitet. Rosmarin är bra till livlös hud samt fet hud med pormaskar och finnar.

I hårvård är rosmarin bra vid fett hår, mjäll, håravfall och vid mörkt hår då det framhäver färgen.

Inga kommentarer: