2009-03-19

De olika faserna

Tillverkning av egen naturkosmetika görs normalt i tre faser - fettfasen, vattenfasen och tredjefasen.

Fettfasen

Här ingår allt som tål upphettning och är lösligt i olja.
vegetabilisk olja
  • fett - t ex sheasmör
  • fettalkoholer - t ex cetylalkohol
  • fettlösligt emulgeringsmedel - t ex Emulgator L, VE-fett
Vattenfasen

Här ingår allt som tål upphettning och är lösligt i vatten.
  • vattenlösligt emulgeringsmedel - t ex MF-fett
  • vatten, infusion eller hydrolat
  • fuktighetsbevarande ämnen - t ex glycerin
  • konserveringsmedel
  • xantangum eller cellulosa
Tredje fasen

Detta är fasen för värmekänsliga ämnen och de tillsätts när fett- och vattenfasen är sammanblandade och under omrörning på väg att kylas ner. Tvättaktiva ämnen hör också till den här fasen därför att de annars skulle löddra för mycket.
  • Vid 45-35 grader tillsätts ringblomsextrakt, E-vitamin, A-vitamin och t ex sojaprotein
  • Vid 40-35 grader tillsätts tinkturer, pulver och tvättaktiva ämnen
  • Vid 30-25 grader tillsätts de eteriska oljorna och karbamid

Inga kommentarer: