Fettfasen
Här ingår allt som tål upphettning och är lösligt i olja.
vegetabilisk olja
- fett - t ex sheasmör
- fettalkoholer - t ex cetylalkohol
- fettlösligt emulgeringsmedel - t ex Emulgator L, VE-fett
Här ingår allt som tål upphettning och är lösligt i vatten.
- vattenlösligt emulgeringsmedel - t ex MF-fett
- vatten, infusion eller hydrolat
- fuktighetsbevarande ämnen - t ex glycerin
- konserveringsmedel
- xantangum eller cellulosa
Detta är fasen för värmekänsliga ämnen och de tillsätts när fett- och vattenfasen är sammanblandade och under omrörning på väg att kylas ner. Tvättaktiva ämnen hör också till den här fasen därför att de annars skulle löddra för mycket.
- Vid 45-35 grader tillsätts ringblomsextrakt, E-vitamin, A-vitamin och t ex sojaprotein
- Vid 40-35 grader tillsätts tinkturer, pulver och tvättaktiva ämnen
- Vid 30-25 grader tillsätts de eteriska oljorna och karbamid
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar